2012

Mede mogelijk gemaakt door

Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen 2012

​

5 mei is traditiegetrouw altijd het speelveld geweest voor festivals met live optredens van gerenomeerde bands uit Nederland op één groot podium. Deze vliegen van stad naar stad per helicopter, en zo komen op de vele Bevrijdingsfestivals veelal dezelfde grote namen voorbij. Het Vrije Westen is een festival dat de nadruk legt op kleinschaligheid, buurtgevoel en variatie binnen het Westerpark in Amsterdam.

Vrijheid is een veelomvattend begrip, de beleving van vrijheid is tijd- en plaatsgebonden. Elke generatie geeft op basis van de eigen ervaring haar ideeën over vrijheid door aan de volgende generatie.

Op Het Vrije Westen zullen in en rondom de Gashouder vele verschillende activiteiten plaatsvinden voor alle generaties rondom dit thema. Gefocust op de Westerparkbuurt, zullen vele lokale verenigingen, stichtingen en bedrijven binnen het 5 mei thema een plek krijgen op het festivalterrein. De Sunday Market met 2e hands spulletjes, rolschaatsen in de Gashouder door Pssst, een culinaire verrassing door Proef, de bevrijdingsmaaltijd door Pacific Parc om de vrije stad te vieren, allemaal zullen ze het buurtfeest gevoel versterken. 

​

Los van de betrokkenheid van deze partijen uit het Westerpark zal Het Vrije Westen het festivalterrein omtoveren in één grote beleving door thematisch de omgeving van de Gashouder te decoreren. Binnen deze sfeervolle omgeving zullen de Nightwriters bekende schrijvers laten voorlezen in de vijverarea, is er een ‘Freedomwall’ om de vrijheidsgedachtes uit te dragen, is er een wensput om de vrijheid een duwtje in de rug te geven, leggen de Fotomeisjes je visueel vast en kun je een picnicmand huren om in alle vrijheid in het park te eten.

Ook dj’s worden weer door een ander betrokkenheid gedreven, en uiten dit niet zozeer door expliciete tekstuele uitingen maar meer door de emotie. Het Vrije Westen kiest voor een meer elektronische benadering van het fenomeen vrijheid, waarin emotie overgebracht wordt door muzikale openheid en expressie. Deze openheid en expressie uit zich op Het Vrije Westen door in 2012 op drie verschillende podia dj’s uit verschillende culturele achtergronden hun muziek ten gehore te laten brengen, en zijn bedoeld als omlijsting van de overige activiteiten.

​

Het Vrije Westen stelt zich ten doel de 5 mei viering naar een hoger plan te trekken, door in Amsterdam als eerste een viering op deze schaal en in deze vorm te organiseren. Was het Westerpark in voorgaande jaren gewoon een park op Bevrijdingsdag, in 2012 zal het Westerpark bol staan van de activiteiten voor jong en oud, onder het genot van muziekjes uit alle windrichtingen. Dit alles in een entourage die het Westerpark tot leven zal doen komen onder de noemer van de 5 mei viering in 2012: ‘Vrijheid geef je door’.