Bevrijdingspodium

Facebook        Website

De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid.

De Ambassadeurs zullen op 5 mei, dankzij de inzet van helikopters van Defensie, optreden op de 14 Bevrijdingsfestivals in heel het land.

De Jeugd van Tegenwoordig - De Jeugd van Tegenwoordig werd in 2005 opgericht door Willie Wartaal, Vjèze Fur, Faberyayo en Bas Bron. Vijf platen verder is de hiphopgroep niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. De eerste helft van 2017 staat in het teken van hun poppenmusical Watskeburt?!

Vjèze Fur: “Ik zie de herdenking als een moment voor mezelf. Om even na te denken en stil te staan bij wat er allemaal gebeurt in de wereld. Het is ook belangrijk om dat aan je kinderen mee te geven.”

Willie Wartaal: “Aan de andere kant bestaat echte vrijheid niet. We leven namelijk in een bepaald systeem dat van alles voor ons dicteert. Ik vind het gek dat er nog steeds wapens in fabrieken worden gemaakt. En dat het allemaal om geld draait. Als kinderen in Syrië worden vermoord vinden we dat vreselijk. Maar die kogels hebben maar één doel, en dat is geld maken.”

Faberyayo: “Voor mij is het echt een ding, een moment van bezinning. We moeten blijven leren van het verleden. Maar als ik naar de wereld van vandaag kijk, dan lijkt het wel alsof we alles zijn vergeten. Kijk wat er in Syrië gebeurt. Heeft het herdenken en herinneren dan wel zin? Ook al geloof ik echt dat niemand oorlog wil.”

Facebook        Website        Filmpje

Facebook        Website        Filmpje

Gallowstreet - Wanneer de stoppen van de versterkers doorslaan, en de decks van de dj’s zijn doorgedraaid is er maar één band die keihard doorgaat: de Gallowstreet Brass Band. Geboren in Amsterdam, waar de meeste bandjes versterkers nodig hebben en je met elektronische dansmuziek om de oren wordt geslagen bestaat deze brassband uit de essentie van muziek: drums, percussie en een hoop blazers.

De Gallowstreet Brass Band heeft zijn sporen op straat verdiend door het spelen in optochten en op buurtfeestjes; gehard door de elementen geven ze een koperen glans aan elke plek waar ze spelen. De Gallowstreet Brass Band speelt hip-hop, house, New Orleans-brass en veel meer. De onbegrensde energie van de 10 mans formatie blaast je sokken eraf, zodat de voetjes wel van de vloer moeten.

Skip&Die - begon als een samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse zangeres Cata.Pirata en de Nederlandse producer Jori Collignon (Nobody Beats the Drum, C-Mon & Kypski) en resulteerde in het debuutalbum Riots In The Jungle in 2012. Inmiddels bestaat de band uit vier muzikanten, waarmee al maandenlang een indrukwekkend tourschema wordt afgelegd door Spanje, Frankrijk en Duitsland. Een vernieuwende band met een onuitputtelijke energie die overal door het publiek en pers omarmd wordt. In één van de uitzinnige reacties werd  de band mooi getypeerd als mix van Manu Chao, M.I.A. en The Prodigy. In 2015 werd hun tweede album gereleased: ‘Cosmic Serpents’.

The Cool Quest - In 2014 bracht The Cool Quest hun debuut album 'Funkin' Badass' uit met daarop hun single 'Shine'. Dit zorgde voor een doorbraak bij landelijke radio en TV stations. De band werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, stond meerdere weken op de playlist bij 3FM en Radio 6 en was meerdere malen te gast bij DWDD. Daarnaast werden ze beloond met een Radio 6 award voor 'beste groep'. Naast een overvolle live agenda was er ook nog tijd voor de studio, met releases in een EP en nieuwe singles Heatwaves en Coastline.

2017 staat in het teken van het nieuwe album van The Cool Quest.

Facebook        Website        Filmpje

Facebook        Website        Filmpje

De Nachtdienst - is een opwindende cocktail van hiphop, jazz en soul. De band is gebrouwen in het Amsterdamse ondergrondse en gekruid door het nachtleven. Hun struikelbeats, Nederlandstalige teksten en ontwrichtende akkoorden maken dat niemand veilig is als het donker wordt.

De Nachtdienst is voortgekomen uit een samenwerking tussen een jazz quintet en MC Claudius de Krentenkoning, en is inmiddels uitgegroeid tot een eigenzinnig collectief. De Nachtdienst weet bij elke live show enerverende energie los te maken terwijl ook de ruimte wordt opgezocht voor improvisatie en poëtische inflectie. Muzikaal laat de Nachtdienst zich inspireren door acts als Robert Glasper, Hiatus Kaiyote, Kendrick Lamar, MF DOOM en Madlib.

Amariszi - Amariszi verwerkt op inventieve wijze de Balkan signatuur in hun muziek, verfrissend doorspekt met pop, reggae en swing. Originele composities zijn catchy gearrangeerd: een aanpak waarmee deze achtkoppige band de afgelopen jaren een stevige positie binnen de Balkan-scene verwierf. Opvallend daarbij is de rol van zangeres Merel Simons, die met haar helder timbre en fraaie dictie het onbetwiste boegbeeld vormt van de groep. In een bezetting van bas & drums, gitaar, blazers en accordeon maakt Amariszi van elk optreden een feest. Niet alleen vanwege hun opzwepende muziek, maar ook vanwege de uitstraling, bezieling en enthousiasme!

Facebook        Website        Filmpje

Facebook        Filmpje

Vic Willems - Vic Willems vertelt verhalen. Persoonlijke verhalen, ergens op het kwetsbare snijpunt tussen lief en woedend en tussen euforisch en onzeker. In het Nederlands vertaalt hij zijn gevoelens en ervaringen naar liedjes. Live worden de nummers compromisloos en schaamteloos gebracht, wat tot een intiem en intens schouwspel leidt, afgewisseld met verhalen over de gebeurtenissen die de liedjes tot stand hebben doen komen. Intrigerende slaapkamerfolk op het raakvlak tussen Spinvis en Eels.

 

Winnaar Grote Prijs Van Nederland 2016

Annika - The word is out! ANNIKA zal als Volta's Local Playground band spelen op Het Vrije Westen 2017! Uit de aanmeldingen koos Volta drie bands. De programmeur van Bevrijdingsfestival Amsterdam selecteerde hieruit ANNIKA: 'Gedegen klinkende band, met volwassen composities. Naast de goede stem van de zangeres klinkt de band strak en energiek. Een veelbelovende band!’

 

Winnaar Volta competitie 2017

Facebook        Website        Filmpje

Bevrijdingsvuur Estafette - Het Bevrijdingsvuur wordt op 5 mei om middernacht opgehaald in Wageningen en vanaf daar begint de tocht van maar liefst 110 km terug naar Amsterdam. Naast een sportieve topprestatie is dit een prachtige manier om het verspreiden van de vrijheid weer te geven. Vrijheid geef je tenslotte door, en dat is precies wat de lopers doen! Ook dit jaar hebben we weer een groep deelnemers van Running Blind, 3 blinden/slechtzienden die samen met 3 begeleiders de gehele tocht trotseren. Samen sta je sterk en samen bereik je meer dan alleen.

 

Om 14.00 uur wordt de festivalsfakkel met dit vuur ontstoken, en worden de lopers op het Bevrijdingspodium gehuldigd.

MC Bahram Sadeghi - is programmamaker en journalist. Sadeghi heeft geen hobby’s.

Dj Robin S - Deze Amsterdamse Dj is al 20 jaar thuis op alle eclectische dans avonden.. Van Melkweg, Paradiso en Concertgebouw, tot Lowlands, Sziget en Itgwo.. Hij draait alle stijlen van de 50’s tot nu, populair of underground.. En dat alles gemixed tot een muzikale reis, zolang er maar keihard op gedanst wordt!!

Soundcloud

Vj Frouke ten Velden / F - Als VJ laat Frouke zich net als in haar beeldende werk inspireren door een gegeven context en is gespecialiseerd in de ruimtelijke kwaliteiten van licht en projectie. Als VJ is Frouke bekend in het Amsterdamse nachtleven en de clubscene, tegenwoordig werkt ze steeds vaker als live-scenograaf/videomapping bij theater en dansvoorstellingen. Daarnaast tourt ze met de in 2016 met een Edison bekroonde band MY BABY als VJ en art-director van de live shows. Frouke heeft samengewerkt met organisaties zoals het Van Gogh museum, EYE filminstituut, Het Rijksmuseum en TodaysArt festival.

Facebook        Website        Filmpjes